Tuesday, June 2, 2009

Anak Itu Lahirnya Bersih Macam Kain Putih

Pernah dalam satu program, para peserta ditunjuk dengan sehelai kertas putih yang bersih dan belum digunakan. Ditanya kepada para peserta apa yang mereka dapat lihat pada kertas putih itu, maka ada yang menjawab,"Takde ape pun boleh nampak kat kertas tu", "Nampak kertas kosong je la." Kertas putih itu kemudian ditompokkan dengan satu titik hitam kecil pada kertas itu, kemudian ditanya sekali lagi pada semua peserta,"Sekarang apa yang kamu nampak?", Maka semuanya menjawab, "Titik hitam, bang."

Inilah perumpamaan yang hendak dibawa dalam pendidikan anak-anak.Dalam mendidik anak-anak, ibu bapa adalah pencorak ataupun 'designer' kepada peribadi anak-anak mereka sendiri.Mereka yang memegang pen dan kertas.Merekalah bakal mencorakkan bagaimana kertas putih itu hendak dibentuk dan dicorakkan.Jika mereka mencorakkan sesuatu yang baik, maka kertas putih tadi akan memberi manfaat besar kepada orang lain walaupun asalnya cuma sehelai kertas putih yang kosong.Jika dicorakkan dengan sesuatu yang tidak baik ataupun buruk, maka buruk jugalah kesannya baik kepada kertas putih itu sendiri mahupun kepada orang lain.Jika dibiarkan sahaja tanpa dicorak dan dibentuk oleh ibu bapanya, maka kertas putih itu pasti akan berterbangan mencari seseorang yang boleh melakar sesuatu atasnya.

Bertunjangkan kepada apa yang disebut oleh Rasulullah s.a.w. yang bermaksud:

"Tidak dilahirkan anak-anak itu melainkan dalam keadaan fitrah, maka ibu bapanyalah yang mencorak anak itu sama ada menjadi Yahudi, Nasrani atau Majusi."


Ibu bapa sangat besar peranannya dalam pembentukan peribadi anak-anak mereka.Lihatlah dalam hadith di atas, Rasululah s.a.w. sendiri bahkan menyentuh tentang peranan ibu bapa dalam sistem kekeluargaan.

Hari ini, kita boleh lihat, majoriti anak-anak muda pada hari ini hidup dalam kerosakan dan kemaksiatan.Pelbagai masalah yang dahulunya menjadi satu perkara luar biasa dalam masyarakat kita, pada hari ini apabila berlaku masalah itu dalam masyarakat muda mudi hari ini, seolah-olah ia menjadi satu perkara biasa.

Zina, pergaulan bebas lelaki perempuan, belum berkahwin tapi boleh duduk serumah, sebilik. Realiti ini diakui sendiri oleh seorang remaja yang terlibat dalam kes ini di salah sebuah institut pengajian tinggi di Malaysia.

Bukanlah hendak menuding jari menyalahkan ibu bapa, tidak sama sekali! Sekadar mencetus pendapat bahawasanya dalam hal ini, ibu bapa sebenarnya berperanan besar.Jikalau tidak, mestilah Rasulullah tidak menyebut tentang peranan ibu bapa dalam mencorak anak-anak mereka.

Saya mengajak semua pembaca untuk kita kembali meneliti sistem pendidikan yang dibawa oleh Rasulullah s.a.w. Rasulullah bukan sekadar seorang pemimpin negara yang amanah, panglima tentera yang bijak, bahkan Rasulullah dalam keluarganya turut adalah seorang bapa yang bertanggungjawab.Mengambil contoh daripada apa yang disebut oleh Rasulullah s.a.w. terhadap anaknya, Fatimah:

"Jikalau Fatimah mencuri, maka akan ku potong tangannya"

Lihatlah didikan yang dibawa oleh Rasulullah terhadap anaknya.Semuanya bersumberkan Al-Quran.Rasulullah tidak mendidik anaknya melainkan untuk taat dan patuh kepada Allah s.w.t., kepada hukum yang telah ditetapkan oleh Allah s.w.t.Lantaran itu, kita melihat wujudnya keseimbangan hidup dalam generasi awal (As-Sabiq Al-Awwalun) hinggakan diiktiraf oleh Allah dalam Al-Quran.Mereka mengambil sumber didikan yang benar daripada Al-Quran dan sunnah Rasul s.a.w. dalam mendidik anak-anak mereka.

Luqman Al-Hakim dalam mendidik anaknya memberi nasihat agar tidak mensyirikkan Allah.Bahkan ia mensyaratkan kepada anaknya agar sentiasa menunaikan solat dan mengerjakan maaruf serta mencegah kemungkaran.Inilah didikan yang akhirnya membawa kepada pembentukan peribadi anak-anak yang baik dan jauh daripada kejahatan dan kemaksiatan.Apabila hak Allah dijaga, maka Allah pasti akan menjaga kita pula.

Justeru, kepada semua ibu bapa, bakal ibu dan bapa, anak-anak, pemuda pemudi...
Marilah kita kembali kehidupan kita...

Saya bukanlah orang yang sudah berkahwin.Cuma berkongsi realiti yang jelas menghancurkan ummat manusia. Pembentukan ummat bermula daripada pembentukan individu. Individu dibentuk dalam sebuah usrah (keluarga). Jika keluarga tidak mendidik dengan sistem didikan yang disyariatkan oleh Allah, maka individu yang terbentuk bukan lagi untuk mentaati Allah, sebaliknya mencemarkan dunia ini dengan maksiat dan kerosakan.

Kehidupan yang dirahmati adalah kehidupan yang berakarkan wahyu Illahi,
Fikirlah sedalamnya dalam hati,
Jika anak tidak dibentuk dengan sistem Rabbani,
Maka sistem kuffar akan menjadi pengganti,
Saat itu, lihatlah kefasadan berlaku di mana-mana sahaja.

Sekadar perkongsian.Maaf atas sebarang kesilapan.


1 comments:

Anonymous June 2, 2009 at 11:35:00 PM GMT+8  

ya..i2lah sbnrnya pranan kita, mmprsiapkn dr smksimum mgkn x kra rijal atupn nisa' sbg psdiaan utk mmimpin sebuah kluarga d mna ank2 yg akn mjd gnrasi pwaris mnrskan krja2 D&T,mnrskan pjuangan Rasulullah SAW mngkkan klmah LAA ILAAHA ILLALLAH MUHAMMAD RASULULLAH d ats muka bumi ini..pkara inilah yg spatutnya kita utmakan,m'islahkan diri tlebih dhulu..bukannya mmikirkan siapakah yg spatutnya bakal mjd zauj atau zaujah kita..
Skadar pkongsian..moga dbrkati Allah

Slide Kehidupan

Palestina | Tanah AirKu

  © Blogger template 'Perfection' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP