Monday, December 21, 2009

Sistem Pendidikan Yang Telah Hilang


" Pokok yang kering, gersang tiada manfaat kepada hidupan lain, melainkan menjadi tempat persinggahan burung, manusia yang kering, gersang daripada sistem didikan Islam, tiada manfaat kepada manusia lain melainkan manfaatnya itu sedikit nilainya..."


"Ummat berada dalam jurang kehancuran"

As-Syahid Sayyid Qutb, mujahid Islam telah memulakan tulisannya dalam buku Ma'alim Fit Thoriq (Petunjuk Sepanjang Jalan) dengan kata-kata itu. Pada hari ini, ummat manusia khususunya ummat Islam terdedah kepada jurang KEHANCURAN. Bukannya hancur disebabkan bencana alam, tetapi hancur di sini disebabkan oleh BENCANA yang melanda jiwa, pemikiran dan tingkah laku manusia. Bencana yang menghilangkan kekuatan yang satu masa dahulu adalah kebanggaan bagi orang-orang beriman.

Ummat Islam yang satu masa dahulu pernah menakluki 2/3 dunia, menawan hampir seluruh pelusuk bumi, tapi kini dimalukan dan dihinakan. Kenapa berlaku begini?
Bukankah ummat Islam satu ketika dahulu adalah ummat yang digeruni, disegani dan dihormati oleh musuh? Hari ini sebaliknya yang berlaku pada ummat Islam. Bahkan ummat Islam bukan sahaja lagi tidak digeruni dan dihormati, bahkan dihina, difitnah dan dipijak-pijak.

Inilah bencana yang melanda ummat yang telah dirisaukan oleh Rasulullah s.a.w. dalam satu hadisnya yang mafhumnya bermaksud:

Dari Tsauban r.a. maula Rasulullah s.a.w. baginda telah bersabda:

Akan terjadi keadaaan yang mana ummat-ummat lain akan mengerumuni kalian bagai orang-orang yang makan mengerumuni makanannya.

Salah seorang sahabat bertanya : Apakah kerana kami sedikit ketika itu?

Bahkan kalian banyak ketika itu, tapi kalian bagaikan ghusa' (buih yang dihanyutkan air banjir). Allah telah mencabut rasa takut musuh kalian terhadap kalian dan mencampakkan kepada kalian penyakit al-wahn.

Maka sahabat bertanya : Apakah al-wahn itu, wahai Rasulullah?

Rasulullah menjawab : Cintakan dunia dan takutkan mati.

(HR Abu Daud dan Ahmad)

Bencana yang melanda ummat Islam pada hari ini benar-benar berlaku sebagaimana yang pernah disebut Rasulullah s.a.w. CINTA DUNIA dan TAKUT MATI.

     Mari kita lihat dan kaji dengan penuh ketelitian. Kehidupan ummat manusia pada hari ini dibelenggu oleh satu sistem yang bukan lagi SISTEM ISLAM. Hari ini, sistem jahiliyah secara meluasnya digunapakai oleh masyarakat bahkan masyarakat Islam sendiri tanpa disedari.


Makhluk lain pun hidup atas perintah dan sistem yang Allah tetapkan, mereka tidak pernah ingkar, bahkan kalau mereka ingkar, hancurlah alam ini... Kita manusia yang Allah kurniakan kelebihan, adakah kita hamba yang taat?

Sistem pendidikan yang ada pada hari ini tidak dapat melahirkan manusia-manusia yang mempunyai peribadi yang tinggi, sejahtera rohaninya bermanfaat pula kepada agamanya.
Kata seorang ulama' , Sistem yang ada pada hari ini gagal melahirkan dua golongan :

1) Menangis apabila buat dosa
2) Takut apabila menyebut dan mendengar nama Allah

Secara jelasnya, sistem pendidikan Islam sebenar telah hilang dalam masyarakat. Lantaran itu, sistem pendidikan JAHILIYAH menguasai alam.

Pendidikan Islam yang saya maksudkan di sini bukanlah pendidikan Islam yang diletakkan dalam sukatan Kementerian Pelajaran itu, bahkan Pendidikan Islam di sini mencakupi makna yang meluas dan menyeluruh.

Pendidikan Islam yang saya maksudkan adalah satu proses yang lengkap, bersepadu dan menyeluruh untuk meletakkan kita di tahap yang Allah kehendaki. Bukan itu sahaja, bahkan proses ini adalah proses untuk membentuk peribadi mukmin yang tunduk patuh dan menyerah kepada Allah s.w.t.

Sistem pendidikan inilah yang telah hilang daripada ummat pada hari ini. Ya, tidak dinafikan wujudnya subjek Pendidikan Islam, Pendidikan Al-Quran Sunnah, Syariah dan sebagainya di sekolah dan universiti. Tetapi subjek-subjek akademik ini hanya sebagai satu sistem pelajaran, bukan sistem pendidikan.

Pendidikan sasarannya HATI. Sebab apa hati?
Sebabnya, hati adalah raja kepada segala amalan kita. Bahkan Rasul s.a.w. pernah menyebut dalam hadisnya yang mafhum berbunyi:

"...Dalam diri manusia ada segumpal darah. Apabila baik segumpal darah itu, maka baiklah seluruh amalan tubuh itu. Dan apabila busuk segumpal darah itu, maka busuk jugalah seluruh amalan tubuhnya. Ketahuilah segumpal darah itu adalah HATI."

Sebab itu, suka saya mengambil contoh daripada Rasul s.a.w. dan para sahabat.
Perhatikanlah secara teliti sistem pendidikan Islam yang telah dibawa oleh Rasul s.a.w.
Dalam fasa awal dakwah Rasul s.a.w., selama hampir 13 tahun di Makkah, proses pendidikan Rasulullah adalah menanam KEIMANAN kepada Allah s.w.t.dalam hati para sahabat. Sebab itulah, para sahabat tidak ada masalah untuk mentaati segala perintah Allah apabila turunnya wahyu. Iman yang telah disemai melahirkan peribadi yang mulia, sanggup berkorban apa saja, amanah dan bertanggungjawab.

Sistem pendidikan yang telah hilang inilah menyebabkan ummat kehilangan arah tuju sebenar.
Hakikat pada hari ini, ummat Islam terpisah jauh daripada Islam itu sendiri.
Ummat Islam di satu sudut lain dan Islam di satu sudut lain.

Dalam erti kata lain, ummat Islam telah meninggalkan Islam dalam amalan dan kehidupan mereka. Islam yang difahami hanya apabila berada di masjid menunaikan solat. Islam hanya dilihat daripada aspek yang sempit seperti puasa Ramadhan, zakat dan haji.

Sedangkan Islam itu meluas, komprehensif dan mencakupi seluruh kehidupan.
Daripada sekecil-kecil perkara hingga sebesar-besar perkara, maka semuanya adalah Islam.
Makan adalah Islam, main adalah Islam, pembangunan dan pentadbiran negara adalah Islam, kehidupan kita ini adalah Islam.
Apabila semua cabang kehidupan paksinya adalah Islam, maka tidak akan timbul masalah rasuah, gejala sosial dan pelbagai lagi masalah.

Marilah kita lihat dan kaji semula. Allah telah sebutkan dalam Al-Quran dalm surah Al-Imran yang bermaksud:

"Sesungguhnya deen (cara hidup) di sisi-Ku hanyalah Islam"

Jikalau kita mengambil dan mengembalikan semula ke dalam masyarakat sistem pendidikan ini, maka saya pasti kita dapat melahirkan ummat yang gemilang sebagaimana generasi awal Islam.
Kalau tidak seperti mereka pun, paling kurang hampir menyamai mereka.
Mereka ini telah diiktiraf oleh Allah dalam Al-Quran, surah Al-Imran yang bermaksud:

"Kalian adalah ummat terbaik yang dikeluarkan di kalangan manusia, kamu mengajak kepada KEBAIKAN, mencegah daripada KEMUNGKARAN dan kamu BERIMAN kepada Allah..."penddikan Islam inilah yang telah melahirkan peribadi-peribadi hebat seperti Abdullah Ibn Mas'ud, Mus'ab bin Umair, Thabit bin Qais, Jaafar Abi Talib, Khalid Al-Walid, Umar Ibn Khattab, dan ramai lagi peribadi-peribadi yang menjadi contoh kepada kita.
Mereka yakin Islam sepenuhnya sebagai jalan hidup dan jalan penyelesaian kepada segala permasalahan.
Kita bagaimana?

Mari kembali kepada sistem didikan Islam...

Tuesday, December 15, 2009

Berjalan Penuh Izzah Di Syurga ...Izzah atau bangga dengan kemuliaan IMAN di syurga...
Mahukah anda?
Bukan senang mencapai kedudukan di syurga, apatah lagi hendak berjalan dengan penuh kebanggaan...
Berjalan dengan kaki yang tempang...
Hebat!Hebat!


Hebatnya beliau kerana iman...
Bangga beliau kerana imannya di sisi Allah, dengan taqwa beliau menjadi mulia di sisi Allah...
Imanlah yang mendorong beliau untuk terus berjuang meskipun dengan kaki yang TEMPANG.
Kaki tempang, tapi iman tidak tempang, bahkan imannya mekar dalam hatinya bak bunga mekar mengeluarkan bau wangi yang menyenangkan hati.
Siapakah peribadi ini?
Mari sama-sama ikuti kisahnya....


Beliau mempunyai ikatan perhubungan dengan Abdullah Ibn Amr Al-Hiraam melalui perkahwinan, menjadi suami kepada adik Abdullah iaitu Hind binti Amr. AMR IBN JAMUUH merupakan salah seorang pemimpin di Madinah dan beliau adalah ketua kepada Bani Salamah. Anaknya, Muadz Ibn Amr yang merupakan salah seorang daripada 70 Ansar yang berbaiah kepada Rasulullah s.a.w. dalam perjanjian Aqabah dan mendahului bapanya dalam memeluk Islam.


     Muadz Ibn Amr dan Muadz Ibn Jabal mengajak penduduk Madinah kepada Islam dengan penuh semangat dan keberanian.


      Menjadi kebiasaan pembesar di Madinah untuk menyimpan patung-patung berhala di rumah mereka sebagai simbolik sembahan mereka selain patung berhala besar yang diletakkan di tempat awam. Sebagai pembesar dan orang kenamaan, Amr Ibn Jamuuh juga membuat satu patung berhala untuk diletakkan di dalam rumahnya dan beliau menamakan patung berhala itu Manaf. Anaknya, Muadz Ibn Amr telah berbincang dengan sahabatnya, Muadz Ibn Jabal untuk menjadikan patung berhala Amr Ibn Jamuuh itu sebagai objek cemuhan.


      Mereka masuk ke rumah itu pada waktu malam dan mengambil patung itu serta membuangnya ke dalam takungan najis. Apabila Amr bangun daripada tidur, beliau mendapati Manaf tidak ada di tempatnya. Beliau terus mencari hinggalah terjumpa patung itu dalam takungan najis. Beliau menjadi berang dan marah dan berkata, "Kasihan kamu, siapa yang memperlakukan Tuhan-tuhan kami sebegini rupa pada malam ini!" Kemudian, beliau mengambil patung itu, membasuh dan mewangikannya semula. Apabila malam tiba, kedua-dua Muadz itu melakukan perkara yang sama seperti mereka lakukan pada malam sebelumnya.     Apabila Amr sudah bosan dan letih dengan keadaan itu, akhirnya beliau menggantungkan pedang di leher Manaf dan berkata,"Kalau kau Tuhan yang boleh memberi manfaat, lindungilah dirimu sendiri." Apabila beliau bangun, beliau mendapati Manaf tidak ada di tempatnya, bahkan dijumpai di takungan najis yang sama. Tetapi kali ini, Manaf diikat bersama anjing mati dengan ikatan yang kuat.


   Amr menjadi terlalu marah dan sedih. Dalam keadaan inilah, beberapa orang kenamaan Madinah yang telah mendahului beliau dalam Islam datang mendekati beliau. Mereka tunjukkan patung yang telah terikat pada anjing mati itu dan menceritakan tentang Allah Yang Maha Benar dan Maha Agung, tiada apapun menyamai-Nya. Mereka menceritakan tentang kebenaran Nabi Muhammad  s.a.w. yang datang untuk memberi, bukan untuk meminta dan mengambil. Datang untuk membimbing, bukan menyesatkan. Mereka ceritakan lagi tentang Islam yang datang untuk membebaskan ummat daripada belenggu perhambaan selain Allah, menghidupkan kembali hubungan dengan Allah dalam diri mereka dan cahaya hidayah Allah yang telah mekar dalam hati mereka.


     Dalam beberapa ketika, Amr menyedari tentang dirinya dan halatujunya. Beliau membersihkan diri dan mewangikan dirinya, kemudian pergi bertemu Rasulullah untuk mengakui keIslamnnya dan bersama dengan orang-orang beriman.


     *******************************************     Amr Ibn Jamuuh telah menyerahkan hati dan dirinya kepada Allah, Rabb sekelian Alam. Walaupun beliau memang seorang yang pemurah, tetapi Islam menjadikannya lebih pemurah. Inilah yang menyebabkan beliau menyerahkan semua hartanya untuk khidmat Islam dan saudaranya.


     Pernah satu ketika, Rasulullah s.a.w. bertanya kepada satu kumpulan daripada Bani Salamah,"Siapakah ketua kamu, wahai Bani Salamah?" Mereka menjawab,"Al-Jad Ibn Qais, meskipun dia seorang yang bakhil."
Nabi s.a.w. membalas,"Tidak, ketua kamu adalah lelaki yang berambut kerinting putih itu, Amr Ibn Jamuuh."
Pengiktirafan daripada Rasulullah s.a.w. ini merupakan satu kemuliaan buat beliau.


    Beliau telah banyak membelanjakan dan mengorbankan hartanya di jalan Allah, maka beliau juga sanggup untuk mengorbankan roh dan nyawanya. Tetapi bagaimana mungkin beliau berkorban dengan kakinya yang tempang sehingga menghalang beliau untuk menyertai mana-mana peperangan pun. Beliau mempunyai 4 orang anak lelaki yang kuat-kuat semuanya. Mereka selalu mengikuti ekspedisi bersama Rasulullah s.a.w., menjalankan tugas sebagai pahlawan Islam secara berterusan.


     Bagaimanapun, Amr cuba juga untuk menyertai peperangan Badar. Anaknya telah memohon kepada Rasulullah untuk memujuk ayahnya supaya tidak keluar menyertai peperangan, ataupun terus memberi arahan kepada ayahnya, jika tidak berjaya dipujuk. Rasulullah s.a.w. berkata Islam telah mengecualikan beliau daripada jihad kerana ketempangannya. Apabila beliau mula merayu untuk menyertai perang, Nabi s.a.w. mengarahkannya untuk tinggal di Madinah.


      Apabila panggilan jihad untuk perang Uhud bergema di Madinah, beliau telah memohon dan merayu kepada Rasulullah supaya membenarkan dia bersama menyertai peperangan itu. Katanya,"Wahai Rasulullah, anak-anakku hendak menghalangku berperang bersamamu. Demi Allah, daku ingin berjalan dengan penuh kebanggaan dengan kakiku yang tempang ini di dalam syurga." Akhirnya Rasulullah membenarkan beliau untuk turut serta dalam perang Uhud. Beliau mengambil senjata dan keluar dengan penuh kegembiraan, memohon kepada Allah dalam nada yang penuh pengharapan,"Ya Allah, kurniakanlah mati syahid kepadaku dan jangan pulangkan aku kepada keluargaku."


     Sebaik saja perang antara tentera Islam dengan tentera kuffar pada hari Uhud, Amr Ibn Jamuuh dan anak-anaknya terus menyerang tentera jahiliyah dengan pedang mereka. Beliau berjalan dengan penuh bangga di tengah-tengah medan peperangan itu. Setiap kali langkahannya pasti pedangnya akan singgah di leher musuh. Beliau berperang sambil melihat sekeliling jika ada malaikat yang datang yang akan memberi syahid itu kepadanya dan menemaninya ke syurga.


    Beliau terus memohon kepada Allah untuk mati syahid, sudah tentulah Allah Maha Berkuasa akan memakbulkan doanya. Dia sangat-sangat berhajat agar dapat berjalan penuh kebanggaan dengan kaki tempangnya di syurga, agar Nabi Muhammad s.a.w. kenal sahabatnya.


   Masa yang dinanti-nantikan telah tiba....
  Sebilah pedang terhunus di badannya, menyebabkan beliau jatuh dan mati syahid. Doanya telah termakbul.
  Saat untuk pulang ke syurga yang kekal abadi.


    Apabila orang-orang Islam hendak mengebumikan pejuang-pejuang Islam yang syahid, Rasulullah telah berpesan agar Amr Ibn Jamuuh dikebumikan bersama Abdullah Ibn Amr Ibn Hiraam dalam satu kubur kerana mereka saling mengasihi dengan ikhlas di dunia ini.    Kedua-dua sahabat itu, yang syahid kedua-duanya, dikebumikan dalam satu kubur di bawah medan perang itu yang menerima roh mereka dan menjadi saksi akan keberanian luar biasa mereka.


  46 tahun selepas mereka dikebumikan, hujan lebat turun bertalu-talu dan membanjiri kawasan perkuburan itu. Orang-orang Islam segera mengubah kedudukan jenazah-jenazah pejuang yang telah mati syahid. Apa yang mengejutkan mereka, jenazah ditemui dalam keadaan yang baik. Jabir Ibn Abdullah yang masih hidup bersama keluarganya pergi untuk mengubah kedudukan jenazah ayahnya, Abdullah Ibn Amr Ibn Hiraam dan suami mak ciknya, Amr Ibn Jamuuh. Beliau mendapati mereka di dalam kubur seolah-olah sedang tidur. Tidak berubah sama sekali sebagaimana dikebumikan pada awal dahulu.Muka mereka masih tersenyum sebagaimana hari mereka dipanggil pulang bertemu Allah.


   Roh yang hebat dan soleh telah menjadi perlindungan dalam diri mereka, menjadi satu IMUNITI yang memberi perlindungan kepada jasad mereka daripada terurai dan hancur bersama tanah.


Inilah orang yang hidup di sisi Allah. Jangan kita sangka mereka ini mati, bahkan mereka penuh kebahagiaan di sisi Rabb mereka.

Mari contohi beliau...
Kesungguhan dan semangat yang tak pernah pudar...
Kaki tempang, iman tidak pernah tempang...
Imannya menolak untuk berjuang
Tidak ada kehidupan lebih bahagia buatnya
Melainkan bersama Rabb-NyaSlide Kehidupan

Palestina | Tanah AirKu

  © Blogger template 'Perfection' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP