Sunday, April 26, 2009

[[ Menentukan Destinasi Hidup ]]

Saya teringat pada hari saya bersama-sama sahabat saya menjalankan program di Merbok sekitar dua tiga minggu lepas. Sekadar sebagai selingan dan untuk memberi peringatan kepada para peserta, saya sempat menayangkan sebuah video yang menceritakan dan menggambarkan tentang azab kubur. Saat video itu mula ditayangkan, kelihatan semua pelajar merapati satu sama lain dan ada sebilangan besarnya yang menundukkan muka dan menutup pandangan mereka terutama peserta perempuan. Melihat gelagat mereka ini, saya tersenyum sendiri. Benarlah apa yang telah disebut oleh Rasulullah s.a.w. tentang umat akhir zaman yang bermaksud:

Daripada Tsauban r.a. berkata: Rasulullah s.a.w. bersabda; "Hampir tiba suatu masa di mana bangsa-bangsa dari seluruh dunia akan datang mengerumuni kamu bagaikan orang-orang yang hendak makan mengerumuni talam hidangan mereka". Maka salah seorang sahabat bertanya," Apakah kerana kami sedikit pada hari itu?" Nabi s.a.w. menjawab, " Bahkan kamu ramai pada hari itu, tetapi kamu umpama buih di waktu banjir, dan Allah akan mencabut rasa gerun terhadap kamu dari hati musuh-musuh kamu, dan Allah akan mencampakkan ke dalam hati kamu penyakit 'wahan'." Seorang sahabat bertanya, "Apakah wahan itu ya Rasulullah?" Nabi menjawab, "Cinta pada dunia dan takut pada mati."

HR Abu Daud
Manusia walaupun setinggi langit dia berdiri, pastinya suatu hari nanti dia akan kembali rendah ke fitrah asalnya yang tercipta daripada tanah. Kerana apa? Kerana kematian itu adalah satu perkara yang pasti bagi setipa yang bernyawa. Hakikat ini telah diungkapkan dalam Al-Quran dalam surah Al-Imran ayat 185 yang bermaksud:

"Setiap yang bernyawa pasti akan merasai mati"

Inilah satu hakikat yang tidak dapat kita sangkal dalam kehidupan. Kita ini datang daripada Allah, maka kepada Allah jualah kita akan kembali. Kita diciptakan dan dihantar ke muka bumi ini adalah sebagai utusan Allah untuk memelihara kemakmuran dan kesejahteraan di muka bumi Allah ini. Allah utus kita juga adalah sebagai hamba. Allah telah sebutkan dalam ayat 56 surah Az-Dzariyat yang bermaksud:

"Dan tidak Aku ciptakan jin dan manusia melainkan untuk berubudiah kepada-Ku"

Inilah tuntutan ke atas kita yang bakal ditanya oleh Allah s.w.t. apabila kita dipanggil pulang nanti. Jikalau sewaktu hidupnya kita, kita memenuhi tuntutan dan perintah Allah, sentiasa berusaha untuk membuat kebaikan, maka InsyaAllah pengakhiran kita juga adalah pengakhiran yang baik. Jikalau sewaktu hidupnya kita, kita sibuk dan lalai daripada mentaati dan melaksanakan perintah Allah, maka tunggulah balasan dan azab yang bakal kita tempuhi. Sesungguhnya janji Allah itu adalah sebenar-benar janji. Allah telah menjanjikan ganjaran kebaikan untuk hamba-Nya yang sentiasa tunduk patuh kepada-Nya. Begitulah juga sebaliknya, bagi siapa yang ingkar dan jauh daripada Allah s.w.t., Allah telah janjikan untuknya seksa dan azab yang keras dan pedih.

Kita hanya diberi dua pilihan sahaja, tidak ada yang ketiga atau yang keempat. Sekiranya kita memilih jalan kebenaran, maka itulah yang terbaik bagi kita. Jika kita memilih jalan kemurkaan Allah, maka itu adalah seburuk-buruk pilihan bagi diri kita. Terpulang kepada kita untuk memilih kehidupan yang bagaimana buat diri kita. Allah kurniakan akal dan hati, jika dua unsur ini dikawal oleh iman, maka benarlah pilihannya. Tetapi jika nafsu yang menguasai kedua-duanya, maka tunggulah kehancuran ke atas diri anda.

Allah telah sebutkan dalam Al-Quran surah Al-Baqarah yang bermaksud:

"Tiada paksaan dalam agama. Sesungguhnya telah jelas jalan yang
benar daripada jalan yang sesat"

Ayat ini sering disalahgunakan. Sesetengah orang membacakan ayat depannya sahaja "Tiada paksaan dalam agama" semata-mata untuk mendapatkan hak kebebasan beragama. Sedangkan sambungannya ada di situ "Sesungguhnya telah jelas jalan yang benar daripada jalan yang sesat".

Inilah dua jalan yang menentukan akhir hidup kita. Dua jalan ini tidak pernah mempunyai ruang untuk perkongsian. Tidak ada jalan tengah antara kedua-duanya. Jika kita hendak kepada kebaikan, maka kejahatan mesti ditinggalkan. Jika kita memilih kesesatan, maka tidak ada belas kasihan daripada Allah s.w.t.

Lihatlah pada umat-umat sebelum ini yang telah banyak dibinasakan oleh Allah s.w.t. kerana telah menolak hukum Allah. Lihatlah apa yang terjadi pada umat Nabi Hud, kaum Aad dihancurkan dalam ribut taufan yang disangka mereka hujan yang membawa rahmat. Lihatlah umat Nabi Nuh, ditenggelamkan dalam kesesatan. Umat Nabi Lut yang diterbalikkan bumi oleh Allah s.w.t. Seksaan dan azab Allah datang secara 'direct' pada orang yang ingkar pada arahan dan perintah Allah. Tetapi bagi umat Nabi Muhammad, seksa untuk orang yang ingkar kepada-Nya ditangguhkan hinggalah tiba Hari Perhitungan nanti, satu hari yang pasti tapi tidak tahu bila.

Oleh sebab itu, marilah kita berfikir dari sudut hati kita yang dalam. Adakah kita ingin kesudahan yang baik untuk diri kita? Atupun kita menginginkan kebahagiaan yang sementara di dunia ini kemudiannya menanggung azab seksa yang dahsyat di Hari Kebangkitan nanti?
Fikirlah dengan iman ...

Saturday, April 25, 2009

[[Erti Kehidupan Yang Terisi Dengan Makna Perhambaan]]

Suatu hari, saya masuk ke dalam kelas darjah lima. Sengaja saya masuk. Mengisi kekosongan kelas itu yang tiada guru. Sewaktu langkahan saya mula mencecah lantai kelas, murid-murid kelas itu segera berada di tempat duduk mereka. Suasana yang tadi bising mula senyap. Bimbang dimarahi agaknya mereka ini, detik hati saya.

Saya memulakan kalam saya dengan satu senyuman lebar, menarik nafas kemudian terus memulakan bicara. "Nak dengar cerita tak?" tanya saya pada semua murid-murid darjah lima selepas memberi salam. Seluruh kelas itu dengan penuh rasa gembiranya menjawab,"Nak! Nak!" Inilah resepi mencuit hati kanak-kanak, jika bukan dengan hadiah, maka ceritalah yang boleh mengubati suasana bising tadi.

"Hari ni ust nak cerita tentang kisah nabi sulaiman a.s. dengan burung hud-hud. Nabi Sulaiman sedang..." saya menceritakan kisah itu sehingga habis. Khusyuk betul mereka mendengar saya bercerita.
Di akhir kelas, saya bertanya kepada mereka, "Hebat tak kekuasaan Allah?"
Jawab mereka, "Hebat! Hebat !"
"Nabi Sulaiman boleh faham dengan bahasa binatang. Bagaimana pula dengan kita? Kita boleh bersembang dengan burung tak?"
"Tak boleh, ust." jawab mereka kembali.
Saya bertanya lagi, "Kalau burung hud-hud yang kecil pun taat dan tunduk kepada Allah, kita yang besar daripada burung hud-hud ini perlu taat kepada Allah ataupun tak?"
"Dah tentulah kena taat, ust." Jawab Alia, salah seorang pelajar.
"Macam mana nak taat?" tanya saya.
" Kita solat tiap-tiap hari, ust."
" Kita puasa, ust."
" Kita taat kepada ibu bapa."
Jawapan singkat daripada mereka ini membuat saya tersenyum. Bagi saya, kanak-kanak sebesar ini jika sudah boleh menjawab seperti ini, sudah kira baik.
" Betul, semua. Alhamdulillah! Tapi semua mesti tahu bahawa hidup kita ini adalah untuk Allah."

Inilah erti kehidupan yang sebenar. Sebuah kehidupan yang dimaknai dengan hakikat perhambaan kepada Allah. Kehidupan yang penuh dengan ketaatan kepada Allah. Hakikat yang perlu kita ketahui adalah ketaatan itu bukanlah ketika kita solat sahaja, ataupun ketika bayar zakat sahaja ataupun apabila tiba bulan Ramadhan, kemudian berpuasa. Bukan setakat ini yang dimaksudkan dengan perhambaan dan ketaatan. Kehidupan kita seluruhnya sekali adalah untuk kita memperhambakan diri kita kepada Allah. Daripada awal pagi kita dibangkitkan Allah daripada tidur hinggalah kita tidur semula di malam hari, seluruhnya adalah untuk kita tunduk dan patuh kepada Allah.Kehidupan ini tidak pernah bahagia jika makna perhambaan tidak wujud dalam hidup kita. Lantaran hal ini pun telah Allah jelaskan dalam kalamnya yang agung dalam surah Az-Dzariyat ayat 56 yang bermaksud:

"Tidak Aku (Allah) ciptakan jin dan manusia melainkan untuk
memperhambakan diri kepada-Ku"


Jelasnya dalam ayat ini menyatakan bahawa peranan kita di dunia adalah sebagai hamba. Hamba kepada Rabb yang berkuasa ke atas alam ini, Rabb menciptakan diri kita, Rabb yang bakal menentukan akhir destinasi hayat kita, inilah tugas kita di muka bumi ini. Kita mempunyai misi untuk perjalanan yang singkat ini. Inilah misi besar yang kita hendak kejar iaitu mardhotillah. Apa itu mardhotillah? Inilah sebesar-besar matlamat. Tanpa matlamat ini, semua matlamat lain adalah kecil dan sia-sia belaka. Allah telah menyebut lagi dalam firmannya yang bermaksud:

"Dan keredhaan dari Allah itu adalah paling besar"

Umur kehidupan kita adalah umur yang singkat. Kita tidak berpeluang untuk hidup beratus-ratus tahun lamanya seperti umat Nabi-nabi terdahulu sebelum Nabi Muhammad s.a.w. Nabi Nuh misalnya disebutkan dalam Al-Quran umurnya yang dihabiskan untuk menyeru kaumnya supaya kembali kepada Allah adalah kira-kira 950 tahun. Jika dibandingkan dengan umur umat Nabi Muhammad s.a.w. yang hanya sekitar 60 ke 70 tahun, kita sudah tentulah akan kalah dari segi pahala amalan. Tapi sebenarnya tidak. Allah telah janjikan untuk kita pahala yang berlipat kali ganda bagi setiap amalan kebaikan yang kita lakukan kerana jangka umur kita yang singkat berbanding ummat-ummat terdahulu. Justeru, kehidupan ini tidak seharusnya dibazirkan dan dibiarkan begitu sahaja. Kita ada misi yang kita hendak sempurnakan.

Inilah misi kita terbesar dalam hidup kita, mengejar keredhaan Allah. Allah yang menganugerahkan kehidupan ini kepada kita. Kita sepatutnya bersyukur dan memaknakan kehidupan ini dengan perhambaan. Ibaratkanlah seperti seorang pekerja yang diterima oleh seorang majikan untuk bekerja di sebuah syarikat. Jika pekerja itu membalas kepercayaan tuannya terhadapnya dengan bekerja bersungguh-sungguh, maka dia mungkin diberi bonus bulanan ataupun mungkin dinaikkan pangkat. Jika dia membalas kepercayaan tuannya itu dengan 'main-main' dalam pekerjaannya, maka hasilnya pun main-mainla juga. Begitulah kehidupan kita, jika kita berusaha mengejar dan mencari redha Allah dalam setiap amal kita, pastinya Allah akan beri. Jika tidak usaha, maka Allah pun 'tak sudi' untuk beri kepada kita kerana kita malas dalam mengejarnya.

Setiap aktiviti hidup kita mestilah diiringi dengan redha Allah. Sebab apa? Jika seinci pun jari kita ni bergerak tapi bukan bertujuan untuk mendapatkan redha Allah, maka rugilah diri kita. Kerana dosa dan pahala itu kepunyaan Allah. Bahkan balasan syurga yang seluas langit dan bumi itupun milik Allah. Neraka yang penuh dengan azab siksaan yang pedih itupun Allah yang punya. Jika kehidupan kita selama ini telah kita bazirkan tanpa niat untuk mengejar redha Allah, maka perbaikilah kembali. Para sahabat di zaman Rasulullah s.a.w. sangat risau jika setiap langkahan mereka bukan untuk mendapatkan redha Allah. Oleh sebab itu, setiap langkahan mereka dipastikan adalah untuk mengejar redha Allah semata-mata. Mereka bimbang jika satu langkahan saja bukan kerana mengejar redha Allah, jika dicabut nyawa ketika itu, alangkah ruginya mereka.

Justeru, marilah kita maknakan kehidupan ini dengan perhambaan agar hidup ini benar-benar bererti. Marilah kita berusaha mengejar redha Allah. Dengan redha Allah jualah, kita bakal diganjari dengan syurga Allah yang tak terhitung rahmat dan nikmatnya. Marilah memperhatikan amal hidup kita. Jika apa yang kita lakukan itu mendatangkan kasih dan redha Allah kepada kita, teruslah istiqamah dengan amal itu. Jika apa yang kita lakukan itu ada yang mengundang kemurkaan dan kemarahan Allah terhadap kita, maka segeralah tinggalkannya. Apabila seorang kekasih benar-benar hendakkan cinta dan redha Kekasihnya terhadap dia, maka sudah pasti dia berusaha melakukan apa yang disukai oleh Kekasihnya terhadap dirinya dan meninggalkan apa yang tidak disukai oleh Kekasihnya terhadap dirinya. Inilah kekasih agung kita, Allah s.w.t.

Saturday, April 4, 2009

Mengejar Keampunan Allah


Bismillah...

Setinggi syukur kita panjatkan ke hadrat Allah s..w.t. kerana dengan keizinan dan limpahan kurnianya, kita masih diizinkan Allah untuk terus menerima petunjuk-Nya. Inilah petunjuk yang agung yang membawa kita kepada kerahmatan dan kecintaan-Nya. Hari ini bila manusia berdiri di jurang kehancuran sebagaimana yang digambarkan oleh Syed Qutb dalam karyanya Petunjuk Sepanjang Jalan, sangat sedikit golongan manusia yang menerima petunjuk-Nya. Meskipun bergelar seorang muslim, dalam kad pengenalannya diiktiraf sebagai seorang ISLAM, namun amalan hidupnya tidak memperlihatkan dirinya sebagai seorang Islam. Lantaran itu, apa yang telah disebutkan oleh Allah s.w.t. dalam kalam-Nya yang mulia adalah sangat benar yang bermaksud:

"Sesungguhnya kamu (wahai Muhammad) tidak boleh memberi hidayah kepada sesiapa yang kamu kasihi, tetapi Allahlah yang memberi hidayah kepada sesiapa yang dikehendaki-Nya"

Justeru, dalam post kali ini, saya ingin berkongsi dengan diri saya sendiri terutamanya dan semua pembaca yang dikasihi tentang hakikat kehidupan kita yang tidak pernah terlepas daripada dosa. Apabila bercakap tentang dosa, kita boleh gambarkan umat pada hari ini telah kehilangan rasa sensitif terhadap dosa. Lihatlah realiti yang berlaku di sekeliling kita. Rasanya tak perlu nak diceritakan lagi. Di sana sini bertaburan siswa siswi universiti yang membuat maksiat. Pecah amanah dalam kepimpinan, rasuah dan bersikap gengsterisme berlaku di mana-mana sahaja di dunia pada hari ini. . Mana hilangnya rasa sensitif umat ini terhadap arahan Allah? Apa yang lebih penting daripada memenuhi tuntutan Allah s.w.t dalam kehidupan? Inilah yang berlaku dalam dunia pada hari ini. Apabila Islam diambil secara bahagian-bahagian, maka manusia mula hilang kepekaan dan ketakutan terhadap dosa-dosa yang dilakukan.


"Mukmin apabila melakukan dosa, ia menganggap dosa itu bagaikan gunung menghempap dirinya, tetapi munafik apabila melakukan dosa, dianggapnya dosa itu bagaikan lalat menghurung di hidungnya"

Saya petik kata-kata ini daripada seorang ulama' Islam. Hari ini kemaksiatan berleluasa di sekeliling kita. Ke mana-mana pun kita pergi, ke penjuru manapun kita beralih pasti kita ternampak sistem hidup jahiliyah berleluasa dalam masyarakat. Kita risau jika kita adalah orang yang turut sama berada dalam penguasaan sistem ini. Kenapa kita risau, bimbang dan takut? Kerana sistem inilah yang bakal memusnahkan rasa takut kita kepada Allah, menghilangkan rasa sensitif terhadap dosa, meruntuhkan keyakinan kita terhadap Rabb Maha Agung. Sistem yang menyekat kelahiran baka-baka Islam yang memiliki kefahaman dan keyakinan yang benar terhadap sistem Allah s.w.t. Sistem inilah yang akhirnya mendidik manusia untuk berasa senang dengan dosa walaupun terjerumus ke dalam dosa besar.

Imam Malik, ketika sedang mengadakan kuliah dengan pelajarnya, tiba-tiba beliau berhenti seketika dan menangis kemudian menyambung kuliahnya semula. Pelajarnya berasa hairan dengan tindakan guru mereka itu lalu mereka bertanya pada beliau di akhir kuliah, "Mengapa engkau menangis sebentar tadi dan kemudian engkau kembali mengajar kami seperti biasa?" Apa yang dijawab oleh Imam Malik?
Beliau menjawab, "Sesungguhnya aku terputus sebentar hubungan dengan Allah ketika sedang mengajar, kerana itulah aku menangis."
Lihatlah Imam Malik, hanya kerana terputus sebentar hubungan dengan Allah telah membuatkanya menangis. Bagaimana pula dengan kita? Hari-hari dalam kehidupan kita dipenuhi dengan dosa dan maksiat. Tidak pernah pula sekali pun kita menangis kerana dosa kita. Kita bimbang hati kita dikuasai oleh nafsu dan syaitan. Lantaran itulah yang membuatkan kita rasa senang, selesa meskipun telah melakukan banyak dosa.

Mari kita lihat dan mencontohi peribadi Nabi kita, Nabi Muhammad s.a.w. Baginda sememangnya dari azali lagi adalah seorang yang maksum yakni diampunkan dosanya yang lepas, sekarang dan akan datang. Tapi lihatlah pengorbanan dan susah payah yang ditempuhi oleh Nabi. Baginda solat malam sepanjang malam hingga bengkak kakinya. Bila ditanya Aishah maka dijawabnya, " Salahkah aku menjadi hamba yang bersyukur." Rasulullah yang sememangnya sudah bersih suci daripada dosa masih tunduk dan taat kepada Allah, apa pula hak kita untuk mengingkari perintah dan larangan Allah?

Pintu keampunan Allah itu sentiasa terbuka luas bagi orang-orang yang menginginkan keampunan-Nya. Allah menyebut dalam surah An-Nisa' ayat 31 yang bermaksud:

"Jika kamu menjauhi dosa-dosa besar di antara dosa-dosa yang kamu dilarang mengerjakannya, nescaya Kami hapuskan kesalahan-kesalahanmu (dosa-dosamu yang kecil) dan Kami masukkan kamu ke tempat yang mulia (Syurga)."

Rahmat dan keampunan Allah sangat luas. Tetapi itu semua terpulang kepada kita. Jika kita berkehendakkan kehidupan yang bahagia di akhirat sana, maka bersegeralah kepada keampunan Allah. Janganlah pernah biarkan kehidupan kita dicalari dan dicemari dosa yang tidak terampun. Ingatlah, seksa Allah itu amat pedih bagi orang-orang yang melanggar perintah-Nya. Nauzubillah. Pohonlah keampunan kepada Allah selagi mana kita masih dianugerahkan nafas dan nyawa. Anda patut mengetahui bahawa Allah itu lebih dekat dari urat nadi anda. Justeru, keluarlah dari berada dalam keselesaan bersama dosa dan kemaksiatan.
Kita pasti akan bertemu dengan kebahagiaan hidup yang sebenarnya.Wallahu a'lam.


Slide Kehidupan

Palestina | Tanah AirKu

  © Blogger template 'Perfection' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP