Saturday, February 21, 2009

Palestin : Kekuatan Jiwa

Sejak dunia dipanaskan dengan isu Palestin, ramai umat Islam yang turut serta dalam perhimpunan-perhimpunan aman, program mengutip sumbangan dan pelbagai lagi program bagi melahirkan rasa penentangan dan ketidakpuasan hati terhadap tindakan rejim Yahudi yang tidak berperikemanusiaan. Di Malaysia juga tidak ketinggalan. Ceramah kesedaran Palestin, kutipan sumbangan, Malam Untukmu Palestin dan solat hajat adalah program utama yang giat dilaksanakan di seluruh negeri sekarang oleh badan-badan bukan kerajaan seperti HALUAN dan NGO-NGO lain.


Namun kita tidak sekadar mahu melibatkan diri sahaja dalam program-program sebegini. Kita mahu agar hati kita turut serta dididik melalui program-program sebegini. Kita tidak mengutip sumbangan melainkan kita faham bahawa sumbangan kita adalah untuk saudara seakidah kita di sana. Kita tidak solat hajat semata-mata kerana kasihankan mereka. Semua program yang kita jalankan jika semata-mata atas dasar rasa kemanusiaan, maka sia-sialah kita. Bukankah Rasulullah pernah bersabda yang bermaksud:

"Umat Islam itu umpama tubuh yang satu. Apabila dicubit paha kanan, maka paha kiri akan turut terasa sakit."

Kita mestilah memahami bahawa semua usaha kita dilakukan atas rasa ukhwah (persaudaraan) yang mendalam terhadap mereka di Palestin. Jika usaha yang dilakukan semata-mata kerana kasihankan mereka, maka kita perlu rasa bahawa diri kitalah yang perlu lebih dikasihankan. Kita berhari-hari hidup dalam keamanan, tetapi setakat mana kita memanfaatkan kehidupan kita untuk agama Allah yang murni ini, yakni Islam? Mereka di sana mempunyai peluang untuk syahid. Di sisi Islam, itu sumbangan terbesar mereka untuk Islam. Tapi kita yang tidak mampu hendak mengangkat senjata untuk turut terlibat dalam jihad di sana, apa yang kita di sini sumbangkan untuk deen yang agung ini? Adakah dengan hanya sekadar berdoa menitis air mata tetapi tiada usaha untuk membangunkan kredibiliti sebagai umat Islam? Adakah cukup dengan ilmu yang dituntut tapi tidak mampu ditumpang oleh Islam? Fikirkanlah... Sementara peluang masih terbuka luas, gunakanlah ia untuk kepentingan Islam.

Umat Islam di Palestin, mereka berjuang dan berjihad dengan penuh kekuatan jiwa. Keimanan yang kuat dalam hati membuatkan mereka yakin dengan Allah walaupun terpaksa mati pada usia yang muda.Mereka tidak gentar meskipun hanya boleh melawan rejim Yahudi dengan ketulan-ketulan batu kecil. Bagi mereka, selagi kehidupan masih bersisa, selagi itulah mereka tidak akan pernah berhenti melawan rejim Yahudi. Itu mereka di sana. Kita sepatutnya mencontohi kekuatan yang ada pada mereka. Mereka tidak hanya sekadar berperang dengan kekuatan fizikal tetapi juga dengan kekuatan jiwa mereka yang tunduk patuh kepada Allah. Lihatlah mereka. Kita mengetahui keadaan mereka. Senjata-senjata untuk mereka berperang disekat daripada sampai ke tangan mereka. Mereka terpaksa mencipta senjata sendiri. Bekalan makanan terhadap mereka dihentikan oleh PBB atas dasar mengatakan HAMAS telah merampas sebuah trak yang membawa bekalan ke Gaza. Sedangkan rejim Yahudi yang berhari-hari merampas kehidupan dan hak rakyat Palestin daripada tahun 1967 hingga sekarang tidak pernah dipersoalkan oleh PBB. Pelbagai penderitaan yang telah dialami oleh rakyat Palestin tapi mereka tetap berusaha meneruskan kehidupan dengan apa cara sekalipun. Apa yang paling penting buat mereka ialah mempertahankan Bumi Al-Quds itu daripada jatuh sepenuhnya ke tangan Yahudi laknatullah. Bagaimana kita di sini pada hari ini yang hidup dalam kesejahteraan meneruskan kehidupan dengan kekuatan jiwa yang tunduk patuh kepada Allah s.w.t.?

Friday, February 20, 2009

Muslimah Solehah Sebaik-baik PerhiasanSejak dahulu hingga kini,kaum wanita selalu menjadi sorotan dan perbualan hangat serta sentiasa menonjol dalam pentas sejarah manusia, hinggakan raai pemikir dan ahli falsafah barat dan Islam mengadakan penyelidikan terhadap wanita dan keunikannya.

Gambaran seniman terhadap wanita sungguh menakjubkan serta memukau diibaratkan seperti bintang di angkasa,bulan dan matahari serta bunga yang indah menawan.

Menurut penyelidikan bijak pandai bahawa wanita di dunia ini telah melalui beberapa tingkat pemikiran dan falsafah yang berbeza umpamanya dikatakan;

"Wanita itu makhluk berambut panjang dan berfikiran pendek" (Schopenhaeur)

"Wanita itu kala jengking,setiap saat menyepit mereka itu tembok syaitan" (Bonaventure)

Namun Islam telah meletakkan kaum wanita pada tempat yang sesuai dengan fitrah manusia.Diciptakan Allah sbagai pasangan hidup kaum lelaki utuk meneruskan hidup di muka bumi bila tiba saat dan waktu yang ditetapkan.Lelaki tidak akan tenteram hidupnya tanpa didampingi oleh wanita.Demikian juga sebaliknya.


Wanita juga bukanlah binatang buas,bukan dewi yang perlu dipuja dan disembah.Bukan jua setaraf kaum lelaki kedudukannya tetapi wanita adalah wanita walaupun di mana dan apa jua keadaannya sekali pun.Wanita punyai hak dan kewajipan terhadap PenciptaNya sama seperti lelaki bila tiba saatnya nanti akan dipersoalkan segala tindakannya.

Rasulullah saw ada bersabda yang bermaksud;

"Dunia ini adalah perhiasan,dan sebaik-baik perhiasan adalah wanita yang solehah"

Siapakah yang dimaksudkan dengan wanita yang solehah itu?Wanita solahah adalah wanita yang memeliki kecantikan asli,secara fizikal darah daging dan tulang belulangnya bersih dari benda yang haram, batinnya bersih dari kotoran kejiwaan,mempunyai kemantapan iman yang jitu di hati.Dalam erti kata lain,hakikat kecantikan wanita adalah mereka yang benar-benar mencintai Allah dan rasulNya serta mencintai pencinta-pencinta Allah.

Istilah SOLEHAH adalah sebaik-baik jolokan terhadap wanita. Namun untuk mencapai tahap wanita solehah,bukanlah sesuatu perkara yang mudah jika tidak memiliki iman yang padu.Bukan sebarangan wanita yang berhak memiliki gelaran tersebut,kerana ia hanya diberikan kepada mereka yang menepati ciri-ciri yang telah digariskan oleh Islam sahaja.


Antara ciri-ciri untuk mencapai tahap wanita solehah ialah;

1) Taat dan patuh kepada Allah iaitu melebihi kecintaan terhadap Allah dan Rasulullah saw serta berjihad melebihi keduniaan.

2) Menutupi keseluruhan aurat dan tidak berhias untuk mempamerkan kecantikan, melainkan dalam rangka ketaatan berdasarkan al-Qurab,hadis dan pendapat para ulama.Hukum Islam yang menetapkan bahawa pakaian wanita muslimah haruslah memenuhi syarat-syarat berikut:-

** Pakaian itu menutupi keseluruhan aurat kecuali apa yang telah ditetapkan dalam Islam.

** Tidak terlalu nipis sehingga nampak bebayang tubuh badan dari luar.

** Tidak terlalu ketat dan sempit.

** Warna pakaian itu suram dan gelap sehinggakan lelaki tidak bernafsu melihatnya.

** Tidak menyerupai pakaian lelaki atau wanita kafir.

** Pakaian itu bukan untuk bermegah-megah.

Demikianlah betapa tertibnya peraturan Islam tentang pemeliharaan aurat yang mana bila diabaikan boleh mengundang pelbagai fitnah pada diri wanita itu sendiri.

3) Tidak berhias dan bertingkah laku seperti wanita jahiliyah.

4) Tidak keluar bersendirian (tanpa tujuan munasabah) dan tidak pula bersama mana-mana lelaki pun kecuali ditemani mahramnya.Nabi saw pernah bersabda yang bermaksud;

"Sesungguhnya telah diizinkan Allah bagimu(wanita)keluar untuk suatu keperluan yang dibenarkan olah syara' " (Riwayat Bukhari)

Dan sabda baginda saw lagi yang bermaksud;

"Tidak sekali-kali seorang wanita dan lelaki berdua-duaan kerana yang ketiganya adalah syaitan kecuali disertai mahramnya"

5) Selalu membantu sesama Islam dalam perkara kebenaran,kebajikan dan taqwa.

6) Berbuat baik kepada ibu bapa.Firman Allah Ta'ala yang bermaksud;

"Dan Kami perintahkan(berbuat baik) kepada kedua ibu bapanya,ibunya telah mengandungkannya dalam keadaan yang lemah dan bertambah-tambah dan menyusukannya dalam tempoh 2 tahun,bersyukurlah kepadaKu dan kedua ibu bapa kamu,hanya kepadaKu lah tempat kembali" ( luQman : 14 )

7) Sentiasa berinfaq baik dalam keadaan sempit maupun dalam keadaan lapang.Sabda baginda saw yang bermaksud;

"Wahai sekalian wanita,bersedakahlah kamu dan perbanyakkanlah mohon ampun kerana Aku tahu kebanyakan daripada kamu adalah penghuni neraka" (Riwayat Muslim)

8) Tidak berdua-duaan dengan lelaki asing.Sabda baginda saw yang bermaksud;

"Jangan sekali-kali berdua-duaan dengan lelaki dan wanita kerana yang ketiganya adalah syaitan"

9) Bersikap baik dengan tetangga.Sabda Rasulullah saw yang bermaksud;

"Demi Allah yang jiwaku ditangannya tidaklah seorang itu disebut beriman sehingga ia senangkan tetangga apa yang dia senangi untuk dirinya" (Riwayat Bukhari Muslim)

Sebenarnya masih banyak lagi ciri-ciri wanita solehah jika dihuraikan secara mendalam. Namun anggaplah nukilan di atas memadai sebagai pegangan dasar.Paling tidak keterangan di atas secara global dapat kita meng 'indentifikasi' kan wanita solehah dari yang lain.

Andainya ciri-ciri tersebut masih belum terdapat pada diri anda sebagai seorang muslimah secara keseluruhannya, tidak bererti kita ini tidak solehah,tetapi skala ke 'solehah' an kita itu masih kecil dan kita harus menyempurnakan untuk mencapai tahap wanita solehah dan memiliki cinta Allah dan rasulNya.Seterusnya mengecapi ketenangan dan kedamaian jiwa di dunia yang fana dan syurga yang abadi.

Slide Kehidupan

Palestina | Tanah AirKu

  © Blogger template 'Perfection' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP